Gesloten Openingsuren

Hoe onderhoud ik het best leder?

  Terug naar overzicht

Hoe onderhoud ik het best leder?

Heb je ooit overwogen om je interieur te verrijken met de klasse en het comfort dat echt leder uitstraalt? Of als je al lederen meubelen in huis hebt, weet je dat ze een tijdloze en elegante uitstraling hebben. Maar om deze mooie uitstraling te behouden, is het bij echt leer belangrijk om dit goed te onderhouden. In deze blogpost delen we enkele handig tips mee voor het onderhoud van lederen meubelen, zodat ze er jarenlang als nieuw uit blijven zien.

Verschillende leersoorten 

Echt leder of leer wordt gemaakt van dierlijke huid. Door dit leder te looien, wordt het leder bruikbaar. Maar vooraleer je afgewerkt leder bekomt, gaat er een volledig proces aan vooraf. Afhankelijk van de finishlaag is leder over het algemeen gebruiksvriendelijk en eenvoudig te onderhouden.

Voordat we ons verdiepen in het onderhoud, is het belangrijk om te weten welke soorten leder er zijn en hoe ze verschillen in afwerking:

  • Aniline leder: dit type leder heeft een open structuur en is zeer natuurlijk. Het leer kan van kleur veranderen door gebruik en blootstelling aan licht, waardoor het een levendig karakter krijgt. Dit wordt ook wel eens vol, natuur aniline of open leder genoemd.
  • Gepigmenteerd leder: ook wel afgedekt, gesloten of semi-aniline leder genoemd, dit type heeft een dunne finish-laag en vertoont het natuurlijke kenmerken. Het leer is licht gecorrigeerd, waardoor de natuurlijke nerf zichtbaar is. Alleen de gaafste huiden worden hiervoor gebruikt; wat resulteert in een zacht gevoel.
  • Saddle leder: dit leer is gewaxt of geolied en heeft daardoor een robuust en natuurlijk karakter met een warme uitstraling.
  • Vintage leder: geschuurd of geleefd leer, dat een doorleefd uiterlijk heeft met een prachtige uitstraling.
  • Nubuck leder: ook bekend als suède leder, is het oppervlak van nubuck geschuurd en heeft een fluweelachtig uiterlijk.

Het onderhoud van aniline leder 

Aniline leder heeft een prachtige natuurlijke uitstraling, maar het vereist wel speciale zorg. Gebruik de wax en oil set voor het beste resultaat. Het is belangrijk dat je dit leder behandeld voor ingebruikname. De behandeling met de wax en oil set voer je best drie keer in het eerste jaar. Dit doe je door de oil op een zachte doek aan te brengen en daarna op de zetel. Wrijf de olie met lichte draaiende bewegingen in, opwrijven is niet nodig. Daarna volstaat het om het meubel twee keer per jaar te behandelen.

Ontdek hier meubelen in het mooie, natuurlijke aniline leder.

Het onderhoud van semi-aniline leder 

Semi-aniline leder is duurzaam en heeft een lichte finishlaag. Om het in goede staat te houden, gebruik je jaarlijks een geschikt verzorgingsmiddel. Breng een voedend middel aan en spoel het niet onmiddellijk af, zodat de plantaardige vetten het leder kunnen voeden. Nadat het product is opgedroogd, wrijf je het oppervlak op met een droge doek.

Voor klein onderhoud stof je wekelijks af en gebruik je een nat washandje met warm of lauw water om het leer te reinigen. Op deze manier behoud je niet alleen een propere salon, maar ook de matte glans.

Ontdek hier enkele meubelen in zacht semi-aniline leder.

Het onderhoud van brushed leder

Brushed leder is een licht opgeschuurd leder met een natuurlijke uitstraling en kan met de juiste producten goed worden onderhouden. Hoe onderhoud je dit het best? Door gebruik te maken van de lederen care kit speciaal ontworpen voor brushed leder. Impregneer het leder voor ingebruikname met de leather protector. De eerste keer wordt dit door ons verzorgd. Hoe doet je dit het best? Dit doe je met een spuitbus die je rechtop houdt op zo’n 20 à 30 cm van het meubel. Vervolgens breng je de protector in gelijkmatige delen aan met een droogtijd van 8 uren. Het eerste jaar spuit je ook best maandelijks de kussens en armen van de salon in.

Reinig het meubel wekelijks met de bijgeleverde lotion in het eerste jaar, zo wordt het leder van de salon meer verzadigd door de bescherming. Nadat de lotion wat is opgedroogd, borstel je het leder op met de bijgeleverde spons met de zwarte kant in ronddraaiende bewegingen. Let op je mag ook niet te hard duwen op het leder. Het is ook aangeraden om je leder minstens 1 keer per maand af te borstelen.

Na een jaar is het aangeraden om deze behandeling te herhalen om de 4 maanden.

Ontdek hier meubelen in het elegante brushed leder.

Vlekken verwijderen

Als er vlekken op je lederen meubelen verschijnen, gebruik dan een neutrale zeep zoals Marseillevlokken, een blok sunlightzeep of een specifiek reinigingsmiddel. Bij hardnekkige vlekken is het altijd verstandig om contact op te nemen met ons voor verder advies.

Bij brushed leder kan je dit doen met de bijgeleverde vintage lotion. Deze lotion breng je overvloedig op een niet pluizende schone doek of washandje aan. Hiermee reinig je het leder met een vlakke hand in een lichte cirkelvormige bewegingen. Voorkom ook te hard wrijven. Na het reinigen best de plaats ook nog eens opnieuw behandelen met de protector.

Let op: het is aangeraden om eerst de gebruiksaanwijzingen te lezen en eerst eens te testen op een deel aan de onderkant van de zetel of stoel.

Opvolgbussen zijn verkrijgbaar bij ons in de winkel.

Met deze tips en een beetje aandacht zal je lederen meubilair schitteren. Zo kun je nog jarenlang genieten van de klasse en het comfort dat leder te bieden heeft.

Andere nieuwsberichten

Relaxzetel stoffen bekleding inspiratie
  28 juli 2023

Een relaxzetel is altijd een goed idee

Wie comfort zegt, zegt relaxzetel . Als je op zoek bent naar ultieme rust en onts...

Deze 5 redenen zeggen je waarom
Stoffen hoeksalon woonkamer inspiratie
  25 juli 2023

Hoe kies je de perfecte salon?

Of je nu een gezellige avond voor de tv wil doorbrengen, een plek nodig hebt om te ont...

Raadpleeg onze tips en handige checklist
Massief eikenhouten vitrinekast inspiratie
  20 juli 2023

Waarom kiezen voor massief (eiken)hout?

Ontdek de talrijke voordelen van massief hout . Als je overweegt om je interieur te v...

Ontdek de voordelen van massief hout

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wees vanaf nu altijd als eerste op de hoogte van de leukste nieuwtjes en profiteer als eerste van onze acties.
Schrijf je in

Wij maken gebruik van cookies

De website van Meubelen Larridon maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie